psychosociale hulpverlening, lichaamsgerichte traumatherapie & coaching
psychosociale hulpverlening, lichaamsgerichte traumatherapie & coaching
Ik gebruik verschillende methoden en technieken tijdens de coaching en therapie. Ik pik er datgene uit, wat op dat moment het meest effectief is. Tot de mogelijkheden behoren:
Somatic Experiencing
Als je een bedreigende situatie meegemaakt hebt waaraan je niet kon ontsnappen, dan is de energie die je paraat had om te vluchten of te vechten waarschijnlijk opgeslagen in je lichaam, wat spanningsklachten geeft. Op de langere duur ervaar je dan uitputting en gejaagdheid. Het aan staan! Met behulp van Somatic Experiencing kan de opgeslagen energie alsnog afvloeien.
EMDR, Eye Movement Desensitization and Reprocessing
EMDR is een techniek die bij veel klachten helpt en zeer goede resultaten biedt bij traumatherapie. Met EMDR therapie wordt het meest heftige beeld, gedachte of emotie van een gebeurtenis weer terug naar voren gehaald, vervolgens wordt de emotionele lading die eraan gekoppeld is afgezwakt of zelfs teniet gedaan. Hierdoor kan je met meer rust naar de herinnering. En brengt het je geen angst of paniek meer.
BDR
BDR is een lichaamsgerichte techniek waarbij ritmisch en afwisselend op de rechter- en linkerkant van je lichaam geklopt wordt. Deze techniek kan emotionele blokkades opheffen, inzichten oproepen en een grote verdieping brengen. En wordt ingezet om positieve gedachte over jezelf te verankeren.
Ademwerk
Bij deze methode wordt de adem gebruikt voor regulatie van de emoties, waardoor er innerlijke rust ontstaat. En dient als basis voor lichaamsgerichte therapie. Bodyscan is een bekende vorm.
Innerlijk kind werk
Bij innerlijk kind werk gaat het om de ontmaskering van strategieën die je als kind hebt ontwikkeld om jezelf te handhaven maar die je nu in de weg staan, zoals perfectionisme, vermijden en pleasen. Hierbij worden de overtuigingen achter de strategieën onder de loep genomen. Dit kan verrassende nieuwe inzichten geven. Je kunt in je volwassen leven reageren op het deel wat je noemt het gekwetste kind. Door het ervaren waar dat deel aanwezig is in je lichaam en het af te pellen, ontstaat er weer ruimte voor positieve gevoelens en groei. Zelfcompassie, zelfrealisatie en erkenning zijn de topics.
Karakterstructuren
‘Karakter’ slaat op de gedragingen die bij jou als persoon horen. Het karakter wordt in de jeugd gevormd door opvoeding en ervaringen die je op doet.
De karakterstructuren zijn in de vroege jaren al aanwezig, maar krijgen meer vorm als er in de vroege jeugd reden is om sterker te zijn in de wereld. Hierdoor ontwikkelt het kind overlevingsstrategieën. In het latere leven zijn de karakterstructuren nog steeds actueel. Afhankelijk van de karakterstructuur kan dit iedere dag een rol spelen of alleen als je als volwassene stress ervaart of getriggerd wordt. Bijvoorbeeld mensen met een schizoïde karakterstructuur ervaren een splitsing tussen geest en lichaam, een vage binding met hun eigen lichaam. Kunnen moeilijk gronden en voelen zich vaak verloren.
Er zijn vijf verschillende karakterstructuren, die van elkaar te onderscheiden zijn door de lichaamshouding, chronische spierpatronen en specifieke gedragsaspecten.
ACT Acceptance and Commitment Therapy
Deze vorm van therapie helpt je afstand te nemen van je gedachten en er flexibeler mee om te gaan. Vaak willen we namelijk van onze gedachten af en proberen ze dan te controleren. Met ACT leer je er op een andere manier mee om te gaan, namelijk op een meer vriendelijke manier. ACT haalt je uit die gedachtenspiraal en brengt je weer terug in het hier en nu.
Het Vat van Zelfwaardering
Bij het Vat van Zelfwaardering ligt de focus van de therapie op het versterken van jezelf. Het doel van deze behandeling is het opbouwen van een hogere zelfwaardering, eigen waarde en zelfverzekerd zijn. Door diverse opdrachten uit te voeren, ontstaat een positievere en sterkere relatie met jezelf. Wanneer je eigenwaarde stijgt, wordt het kritische, negatieve deel kleiner.
Psycho-educatie
Hierbij gaat het om voorlichting. Je krijgt informatie over datgene wat betrekking heeft op jouw hulpvraag. Wat het precies inhoudt, en hoe het werkt in je brein en je lichaam. Maar ook wat nodig is om vooruit te komen. Wanneer je je kennis vergroot kan dit al enorm helpend zijn voor je persoonlijke vraag.
Heb je nog vragen of wil je een afspraak maken voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek, aarzel dan niet om contact met me op te nemen.